Forskel på uld sorter når man skal købe kelim tæpper HomeCarpets

Kelim tæpper: forskellen på uld sorter

Når man arbejder med kelim tæpper, drejer det sig ofte om uld, som bruges til hvert enkelt tæppe. Der er flere forskellige former for uld, som kelim tæpperne fremstilles af. De typer, vi arbejder med, er typisk New Zealandsk og argentinsk uld eller indisk uld.

Forskellen på disse uldtyper, når man producerer kelim tæpper, er tydelig. New Zealandsk og argentinsk uld ligner hinanden meget både i farve og konsistens. Hvis man derimod ser på den indiske uld, som også ofte anvendes til at producere kelim tæpper, er der stor forskel. 

Forskellen i farven på garnet:

Da både New Zealandsk og argentinsk uld ligner hinanden så meget, når man producerer kelim tæpper, tager vi udgangspunkt i New Zealandsk uld, da det er den uld, vi oftest bruger til at lave tæpper. Så lad os starte med at sammenligne farven i ulden mellem New Zealandsk uld og indisk uld. Hvis du producerer to tæpper med samme mønster, samme vævningsproces og samme farvenuancer og sætter dem op mod hinanden, vil du kunne se en forskel.

Når du bruger New Zealandsk uld, vil farven være mere varm og lys, hvilket vil give mere lys i tæppet, i modsætning til hvis du bruger indisk uld, som vil være mere mat og kold i farven.

Når du føler kelimtæppets struktur:

Det næste punkt her er, hvordan kelim tæpper føles, når du rører ved dem. Her er der også en forskel i, hvilken type uld du bruger til at producere kelim tæpper, når du skal vælge, hvilket tæppe det skal være. Når vi bruger indisk uld til kelim tæpperne, vil det være en del hårdere og mere ru i garnet, når du rører ved tæppet. Hvis du derimod kigger mod New Zealandsk uld, vil det være mere blødt og behageligt at røre ved. Det vil selvfølgelig ikke være superblødt, da det er et kelimtæppe, men man vil kunne mærke forskel i tæppet, om der er brugt New Zealandsk uld eller indisk uld.

En af de faktorer, der også gør New Zealandsk og argentinsk uld ekstra blødt i forhold til indisk uld, er, når ulden bliver produceret og inden den bliver farvet, vil den først blive vasket. Når man vasker ulden, bliver den mere blød og dermed mere behagelig også. De fleste, der producerer kelim tæpper i det område, hvor vi laver vores tæpper nær Varanasi, vasker gerne garnet 2 til 3 gange, inden det bliver farvet og brugt til at lave kelim tæpper. Det er en vigtig del af processen for at få et lækkert tæppe. 

Holdbarhed for hvert kelim tæpper i uld er der forskel:

Når det kommer til kelim tæpper af uld, er der ikke den store forskel på, om du bruger New Zealandsk uld, argentinsk uld eller indisk uld til dit tæppe. Der kan selvfølgelig godt være noget uld, som er bedre end andet, men det afhænger i stedet af, hvor tæppeproducenten har fået deres uld fra. Så holdbarheden og om kelimtæppet er slidstærkt kommer mere an på, hvordan vævningen er, og hvor hårdt det er blevet vævet. Så på dette parameter er der ingen forskel mellem disse uldtyper, som vi har kigget på.

Så når du er på udkig efter kelim tæpper, er det stadig vigtigt at have i tankerne, hvilken uld du vil have til dit kelim tæppe, inden du træffer en beslutning om, hvilket tæppe der passer bedst til dig.

Jeg håber, at dette kan hjælpe dig eller jer med at træffe den rigtige beslutning om, hvilket tæppe man skal vælge, da der er forskel på, hvilket materiale man bruger, når man skal have sådan et kelim tæppe. 

Vi har tæpper i mange forskellige størrelser alt fra 140x200 cm op 200x300 cm og i nogen tilfælde også 250x350 cm. 

Se vores helt egne kelim tæpper om der var noget som fristede?

Tilbage til toppen

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.